Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü tarafından bu yıl 8.si düzenlenecek olan Ekonomi Zirvesi uzman ekonomistleri, akademisyenleri, şirket yöneticilerini ve ekonomiye ilgi duyan öğrencileri bir araya getiriyor. 08-09 Nisan tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi ÖFB Binası Demir Demirgil Salonu'nda, 09.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan etkinliğin konukları:Fortune Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ağaoğlu, Koç Holding Baş Ekonomisti Ahmet Çimenoğlu, Sabancı Enerji Gurubu Bölüm Başkanı Kürşat Özkan, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Perihan İnci, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İrem Nuhoğlu ve Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Refik Erzan. Etkinlik kapsamında “Türkiye Ekonomisine Yön Veren Kadın Aktörler” panelinin açılış konuşmasını ise Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yapacak.
Boğaziçi Üniversitesi, 150. Yıl etkinlikleri çerçevesinde dünyaca ünlü iki yazar Umberto Eco ve Orhan Pamuk’un biraraya geleceği bir söyleşiye ev sahipliği yapacak. Boğaziçi Üniversitesi, İtalyan Kültür Merkezi, İtalyan Büyükelçiliği, İtalyan Başkonsolosluğu, ve İstanbul Şehir Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen ‘A Dialogue on Facts, Fiction, History" (Gerçek,Kurgu,Tarih Üzerine Bir Diyalog) başlıklı söyleşi, 9 Nisan Salı saat 17.00’de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de gerçekleşecek. Moderatörlüğünü Bologna Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Patrizia Violi’nin yapacağı toplantıda, edebiyat, roman ve romancılık konuları üzerinde durulacak.
Boğaziçi Üniversitesi, 150.Yıl etkinlikleri kapsamında dünya sinemasının en etkin isimlerinden Peter Weir'in konuk olduğu bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
12 Nisan Cuma günü saat 16.00'da Mithat Alam Film Merkezi'inde yapılacak etkinlik çerçevesinde, hem izleyici hem de eleştirmenler tarafından olumlu karşılanan ve tümü Oscar'a aday gösterilen Witness / Tanık (1985), Dead Poets Society / Ölü Ozanlar Derneği (1989), Green Card / Yeşil Kart (1990), The Truman Show (1998) ve Master and Commander: The Far Side of the World / Dünyanın Uzak Ucu (2003) filmlerinin yönetmeni Weir; sinema dersi verecek ve sinema anlayışı, atmosfer yaratımı, Avustralya sinemasının yeniden doğuşu ve Hollywood kariyeri hakkında deneyimlerini paylaşacak.
Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü (BÜSK) tarafından düzenlenen "Dünya Sinema Atölyesi" Pazartesi günleri 17.00-21.00 saatleri arasında Natuk Birkan Binası, İbrahim Bodur Salonu'nda yapılacak. Etkinlik kapsamında dünya sinemalarından film gösterimleri gerçekleştirilecek. 27 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan etkinliğin Nisan ayı programı şöyle:
01 Nisan İskandinav Sineması
08 Nisan Çek Yeni Dalga
15 Nisan Uzakdoğu Sineması
29 Nisan Film Noir
Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde 'Kaybolmayın Çocuklar' belgeseli gösterilecek. 3 Nisan Çarşamba günü saat 18.00'de Natuk Birkan Binası İbrahim Bodur Salonu'nda gösterimi yapılacak filmin ardından konuklar film ekibiyle de söyleşi imkanı yakalayacak.
Boğaziçi Üniversitesi Gastronomi ve Degüstasyon Kulübü, Nazilli’de kurduğu İpek Hanım Çiftliği’nde organik ürünler üreten Pınar Kaftancıoğlu’nu ağırlıyor. Demir Demirgil Salonu’nda 04 Nisan Perşembe günü yapılacak olan söyleşi saat 18.00'de başlayacak.
Atatürkçü Düşünce Kulübü gazeteci yazar Soner Yalçın’ı ağırlıyor. Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu’nda 4 Nisan Perşembe günü yapılacak söyleşi saat 12.00'de başlayacak.
Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu, Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından düzenlenen 'Kültürel Miras' seminerleri dizisine Nisan ayında iki seminer ile devam edilecek. 11 Nisan Perşembe günü UBYO Toplantı Salonu'nda saat 11.00'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Ünsal, 'Impact of Museums on Cultural Heritage' başlıklı bir konuşma yapacak.
25 Nisan Perşembe günü Efes'te yapılacak olan 'Ephesus Excavations and Its Impact on Cultural Tourism of West Coast of Turkey ' başlıklı toplantının konuşmacısı ise, Archeological Institute of Austria'dan Prof. Dr. Sabine Ladstätter.
İlk kez 1898 yılında düzenlenen ve Türkiye'nin en eski spor organizasyonlarından biri olan geleneksel "Field Days" Atletizm Günleri 13-14 Nisan 2012 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Kampüsü'nde Spor Kurulu organizasyonu ile yapılacak. Yurt çapında farklı üniversitelerden çok sayıda sporcunun katılması beklenen "Field Days" kapsamında atletizm yarışları, gülle atma, uzun atlama, yüksek atlama gibi farklı dallarda karşılaşmalar yapılacak.
Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü (COMPEC) tarafından düzenlenen "EXIT Bilişim Fuarı" 15-17 Nisan tarihlerinde 11.00-19.00 saatleri arasında ÖFB Demir Demirgil Salonu ve Üstün Ergüder Meydanı’nda yapılacak.
Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nün Northwestern Universitesi, Tarih Çalışmaları Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği 'Modernization and Social Change' konulu atölye çalışması 16-18 Nisan tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Atölye çalışmasında Northwestern Universitesi, Tarih Çalışmaları Merkezi Başkanı Prof. Sarah Maza ile Prof. Elzbieta Foeller-Pituch, Prof. Hendrik Spruyt, Prof. Joel Mokyr ve Prof. İpek Yosmaoğlu sunumlarıyla katkıda bulunacak. Tarih, Siyaset Bilimi ve Sosyoloji disiplinlerini de içeren konferans Osmanlı - Türkiye çalışmalarını uluslararası ve disiplinlerarası bir çerçevede inceleme amacı taşıyor.
Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Kulübü (ENSO) ile İşletme ve Ekonomi Kulübü (BUIK) tarafından ortaklaşa düzenlenen Kariyer Fuarı 16 Nisan Salı günü, Güney Kampüs Üstün Ergüder Meydanı'nda ve 17 Nisan Çarşamba günü Kuzey Kampüs'te gerçekleştirilecek.
Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü (BÜYAP) ev sahipliğinde düzenlenen Design & Construct (DECO) 2013 Uluslararası Çelik Köprü Yarışması Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Üstün Ergüder Meydanı'nda 15-20 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Bu yıl 7.si düzenlenen etkinliğe Türkiye, Almanya, Hırvatistan, Romanya, Portekiz, Sırbistan ve İran üniversitelerinden 17 takımın katılması bekleniyor. 2007'den bu yana gerçekleştirilen yarışmada, Güney Meydan'da kurulan köprüler mimarlık ve inşaat mühendisliği alanlarında uzman öğretim üyeleri ile sektördeki lider firmaların üst düzey yöneticilerinden oluşan bir jüri tarafından estetik açıdan değerlendirilecek. Detaylı bilgi için: http://www.boundc.com , http://www.buyap.boun.edu.tr
Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Medyada Barış Dili’ konferansı 18 Nisan Perşembe günü, 09.00-17.00 saatleri arasında Natuk Birkan Binası İbrahim Bodur Salonu’nda yapılacak.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Semantik Yaklaşımlarla Kütüphanelerde Günceli Yakalamak’ temalı konferans 19 Nisan Cuma günü, 09.00-16.00 saatleri arasında Albert Long Hall’da yapılacak.
Kütüphaneci, arşivci ve akademisyenlere yönelik olarak gerçekleştirilecek olan konferans kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Tonta “Bibliyografik Çerçeve, Kütüphaneler İçin Bağlantılı Açık Veriler ve Anlamsal Ağ”, RDA Geliştirme Komitesi Başkanı Dr. Barbara B. Tillett “Keeping Libraries Relevant in the Semantic Web: RDA, VIAF, and the New Bibliographic Framework” ve OCLC’den Daniel van Spanje ise “RDA Implementation from a Dutch and European Perspective” başlıklı sunumlarıyla katkıda bulunacaklar.
Boğaziçi Üniversitesi 150. Yıl etkinlikleri kapsamında Fen-Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirilecek konferansta Prof. Dr. Christopher William Edgar Bigsby bir konuşma yapacak. Rektörlük Konferans Salonu’da yapılacak olan konferans 29 Nisan Pazartesi günü saat 14.00’de başlayacak.
Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü (BÜSAS) tarafından geçen sene başlatılan ‘Dalmak Özgürlüktür’ temalı sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla ulaşılan, yüzme bilen fakat maddi durumu iyi olmayan 14-18 yaşları arasında fiziksel engelli 12 çocuğa yüzme ve sualtı dalışı çalışmaları yaptırılıyor. Üniversitenin Hisar Spor Kompleksi tesislerinde gerçekleştirilen çalışmalar 6 hafta boyunca Cumartesi günleri, 14.00 -16.00 saatleri arasında yapılacak.
"İlkbahar Müzikle Rengarenk" temalı geleneksel Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri 2013 İlkbahar Dönemi kapsamında Nisan ayında gerçekleştirilecek konserler şöyle:
03 Nisan - Çağdaş Seslere Selam
Hezarfen Ensemble
Özcan Ulucan (keman), Nilay Karaduman (keman), Ulrich Mertin (viyola), Ozan Tunca (viyolonsel), Müge Hendekli (piyano)
Gedizlioğlu: Akdenizli/ Pärt: Fratres/ Köksal: Kuvartet, No.1/ Manav: "Horon" ve "Güzel Atlar Ülkesi"/ Gedizlioğlu: Susma/ İnce: Fantasy of a Sudden Turtle.
10 Nisan - Gençlerimiz Dünya Sahnelerinde
Pekineller / Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler Konseri
Ege Banaz (klarinet), Yağızcan Keskin (klarinet), Kıvanç Tire (keman), Yusuf Çelik (viyolonsel), Yunus Tuncalı (piyano)
Baermann: Duo Concertant, Op. 33/ Grieg: Keman Sonatı, No. 3/ Beethoven: Klarinetli Trio, Op. 11/ Rahmaninof: Trio élégiaque, No. 1.
17 Nisan - Viyolonsel ve Piyanonun Söyleşisi
Maximilian Von Pfeil (viyolonsel) ve Kemal Cem Yılmaz (piyano)
Beethoven: Viyolonsel Sonatı, No. 3, Op. 69/ Brahms: Viyolonsel Sonatı, Mi minör, Op. 38/ Şostakoviç: Viyolonsel Sonatı, Re minör, Op. 40/ Yılmaz: "44".
Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Nisan ayında iki yeni yayını kitapseverlerin beğenisine sunuyor. Carnegie Mellon Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Mary Lindemann tarafından kaleme alınan ve Türkçe’ye çevirisi Mehmet Doğan tarafından yapılan Erken Modern Avrupa’da Tıp ve Toplum adlı kitap tıp tarihini, 1500’den 1800’e dek Avrupalıları etkileyen toplumsal, kültürel, iktisadi etkenleri inceleyerek anlatıyor.
Dünya ve Enerji - Bilim Yazıları kitabında Prof. Dr. Vural Altın, dünyanın iç yapısı, yeraltı kaynakları, atmosferi, ve sera gazları gibi güncelliğini kolay kolay yitirmeyecek temel meselelerin yanı sıra, devr-i daim makinelerinden Manhattan Projesi’ne, fotovoltaik güneş panellerinden alternatif kaynaklı konut güç sistemlerine uzanan birçok ilgi çekici konuyu inceliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) Telefon Kütüphanesi Projesi ile Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından 2004 yılından bu yana verilmekte olan Kütüphane Dostu Ödülü’ne 2012 yılı için layık görülen iki kurumdan birisi oldu.
Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin koordinatörü ve üniversitemizde klasik müzik üzerine dersler vermiş olan Evin İlyasoğlu, merkezi Paris’te bulunan Société d’Encouragement au Progrés’in “meslekleriyle iz bırakan ve fark yaratan” kişilere 1908'den bu yana verdiği “Médaille d’honneur”e layık görüldü. Evin İlyasoğlu’na bu ödül, dünyada ve Türkiye’de klasik müziğin tarihi üzerine yazdığı kitapları ve genç müzisyenlere desteği dolayısıyla verildi.
Boğaziçi Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği alanında ortak lisansüstü program başlatıyor. Programa kabul edilen öğrenciler bir yıl Boğaziçi Üniversitesi, bir yıl da Columbia Üniversitesi'nde programa devam edip, tezlerini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi'nden iki ayrı Yüksek Lisans (M.S.) diploması alacaklar.
Geçtiğimiz yıl bir etkinliğe katılmak için gittiği Bursa’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Vural Altın’ı anma toplantısı 1 Mart Cuma günü Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı. Prof. Dr. Levent Akın’ın konuşmasını takiben konferansın konuk konuşmacısı Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Alpar, ‘Popüler Bilim’ başlıklı bir konuşma yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından düzenlenen ve Utrecht Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giep Hagoort’un konuk olarak katıldığı ‘Art Management Entrepreneurship’ semineri 8 Mart Cuma günü Rektörlük Salonu’nda yapıldı.
Tarih Bölümü ve Getty Vakfı (Getty Connecting Art Histories Initiative) tarafından ortaklaşa düzenlenen program çerçevesinde California Üniversitesi (Berkeley)öğretim üyesi Prof. Dr. Marian Feldman 12 Mart Salı günü Rektörlük Konferans Salonu’unda ‘Beyond Iconography: The Case of Cylinder Seals in the Late Bronze Age Aegean’ başlıklı bir konuşma yaptı.
Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yılını kutlama etkinlikleri 14 Mart Perşembe akşamı Albert Long Hall'da yapılan Ayşe Tütüncü Dörtlüsü caz konseri ile başladı. 150. Yıl kutlama etkinlikleri kapsamında 2013 ve 2014 yıllarında gerçekleştirilecek akademik, kültürel ve sanatsal etkinlikler www.150.boun.edu.tr adresinden takip edilebilir.
Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Turizm İşletmeciliği Bölümü tarafından düzenlenen ‘Göbeklitepe Excavations and Its Impact On The Cultural Heritage Road of Anatolia’ semineri 15 Mart Cuma günü Demir Demirgil Toplantı Salonu’nda yapıldı. Seminerin onur konuğu Erlangen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Klaus Schmidt Göbeklitepe kazı alanında yapılan çalışmalar konusunda bilgi verdi.
65. yaş gününde Fizik Bölümü öğretim üyesi Metin Arık'ın onuruna düzenlenen "Yüksek Enerji ve Matematiksel Fizik Konferansı" 23-24 Mart 2013'de Albert Long Hall'da yapıldı. Etkinliğin ilk günü sabah açılış konuşmaları ve Sema Gösterisi ile başladı. Kozmoloji ve kristalografi konularında iki popüler konuşma ile devam eden konferansın öğleden sonraki programı teorik ve deneysel yüksek enerji fiziği ile ilgili konularda yapılan konuşmalara ayrıldı. Etkinlik 24 Mart Pazar günü yapılan Matematiksel Fizik konulu mini bir sempozyum ile tamamlandı.
Boğaziçi Üniversitesi’nin 150. yıl etkinlikleri çerçevesinde, 20 Mart Çarşamba günü saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda ‘Yazı ve Muhalefet’ paneli gerçekleştirildi. Çok yönlü ve toplumsal muhalefete yer açan akademik ve kültürel ortamında yetişen çok sayıda edebiyatçının yanı sıra yazın tarihinde iz bırakan birçok düşünce kolektifi ve dergi konularının ele alındığı panele; Murat Gülsoy, Bülent Somay, Meltem Ahıska, Müge Sökmen, Nazlı Ökten ve Semih Sökmen katkıda bulundular.
Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin koordinatörü ve üniversitemizde klasik müzik üzerine dersler vermiş olan Evin İlyasoğlu’a Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, 16 yıldır başarı ile sürdürdüğü klasik müzik konserleri ve üniversitenin kültürel faaliyetlerine yaptığı katkılar nedeniyle teşekkür plaketi verdi. İlyasoğlu’na plaketi 20 Mart Çarşamba akşamı gerçekleştirilen Şirin Pancaroğlu Arp konserinden önce yapılan bir törenle verildi.
Boğaziçi Üniversitesi 150.Yıl etkinlikleri kapsamında gerçekleşen “Festivallerin Sineması” paneline, Azize Tan, Fırat Yücel ve Yamaç Okur katıldı. Panelde İstanbul Film Festivali, Emek Sineması ve festivallerin ekonomik sorunları tartışıldı. Katılımcılar ayrıca Türkiye ve dünya sinemasına mal olmuş birçok sinemacının yetiştiği bir okul olarak Boğaziçi Üniversitesi’nin, kültür-sanat politikalarıyla durduğu yerin altını çizdi.
Boğaziçi Üniversitesi Büyük Toplantı Salonu’nda, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzver Yıldıran’ın İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü İstatistik Koordinatörü Engin Şimşek’in katkıları ile düzenlediği Boğaziçili Eğitimciler Oluşumu’nun ilk toplantısı 28 Mart 2013 Perşembe günü saat 14:00’te gerçekleşti. Eğitim Fakültesi mezunlarının kavramlaştırdığı Boğaziçili Eğitimciler Oluşumu’nun amacı, eğitim alanında veri tabanı geliştirme, veri tabanı çerçevesinde eğitim sistemi ve eğitim programları hakkında bilimsel yorumlar yapma ve eğitim alanındaki politik kararların bilimsel temellere dayanmasında katkıda bulunma olarak belirlendi. Rektörümüz Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzver Yıldıran ve Boğaziçili Eğitimciler Oluşumu adına Eğitim Uzmanı Engin Şimşek’in açılış konuşmalarından sonra, ‘Boğaziçili Eğitimciler Oluşumu Hakkında’ adlı bir panel düzenlendi. Toplantıda çıkan kararlar arasında, Oluşum’un faaliyetlerini Boğaziçi Üniversitesi Mezunlarla İlişkiler Ofisi altında gerçekleştirmesi, 7 kişilik bir Koordinasyon Komisyonu oluşumu ve “beo.gen.tr” adlı bir web sayfası ile mezunların yapacakları katkıları toplumla paylaşıma açmaları yer aldı.