Kasım 2014

ACM-MULTIMODAL INTERACTION (ICMI’14)

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından bu yıl onaltıncısı düzenlenen uluslararası "ACM-Multimodal Interaction (ICMI'14)" etkinliği 12-18 Kasım tarihlerinde 08:00-19:00 saatleri arasında Güney Kampüs Albert Long Hall , Demir Demirgil, Özger Arnas Salonları'nda eş zamanlı olarak yapılacak.

BOĞAZİÇİ MARKA ZİRVESİ

Boğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü (BUİK) tarafından düzenlenen "Boğaziçi Marka Zirvesi" 15 Kasım Cumartesi günü saat 09:00'da, 16 Kasım Pazar günü ise saat 18:00'de Uçaksavar Kampüsü Garanti Kültür Merkezi Ayhan Şahenk Salonu'nda yapılacak. Zirveye Selim Geçit, Haluk Okutar, Ergül Çivi, Levent Erden, Rauf Gürbüz ve Candan Karabağlı sunumlarıyla katkıda bulunacaklar.

BOĞAZİÇİ ZİRVESİ – BÜYÜLÜ BİR GÜN

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının organizasyonuyla 18 Ekim Cumartesi günü yapılması planlanan ve ertelenen "Boğaziçi Zirvesi- Büyülü Bir Gün" 22 Kasım Cumartesi günü saat 08:30'da yoga ile başlayacak ve gün boyu Güney Kampüs'te çeşitli sınıf ve salonlarda gerçekleştirilecek konuşma ve sunumlarla devam edecek.

ÇOCUK EDEBİYATINDA 40 YIL

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü tarafından düzenlenen "Çocuk Edebiyatında 40 Yıl" etkinliği 20-26 Kasım tarihleri arasında 10:00-17:00 saatleri arasında Güney Kampüs Özger Arnas Salonu'nda yapılacak. Etkinlik çerçevesinde çocuk kitaplarının basılması için yapılan seçkide aranan niteliklerin tartışıldığı panel ve çocuk kitapları sergisi yer alıyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE HAFTASI

Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK) tarafından "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Haftası" etkinlikleri 27-28 Kasım tarihlerinde 17:00-20:00 saatleri arasında Güney Kampüs Özger Arnas Salonu'nda yapılacak.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARK IASP ÜYELİĞİ’NE HAK KAZANDI

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark, 19-22 Ekim tarihleri arasında Doha 'da gerçekleştirilen IASP (International Association of Science Parks) Dünya Konferansında, IASP'ın Yönetim Kurulu kararı ve Genel Kurulu onayı ile IASP'a tam üye oldu. 31. yılını kutlayan IASP'nin, 73 ülkeden 236 tam üyesi bulunuyor. Bilim ve teknoloji alanlarında dünya çapında bir ağ olan IASP, bilim ve teknoloji yönetimi uzmanlarını, bilim parkları ve yeniliklere öncülük yapan diğer kurum kuruluşları birbiri ile etkileşimini ve büyümelerini sağlamayı amaçlamakta.

ALBERT LONG HALL KLASİK MÜZİK KONSERLERİ KASIM AYI PROGRAMI

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri Serisi "Güz ve Müzik" temalı sonbahar programı Kasım ayında klasik müzikseverlerin beğenisine beş konser sunuyor.
5 Kasım - CHOPIN'İN ÜLKESİNDEN BİR YILDIZ
Piyano Günleri 1: Mateusz Borowiak Bach: Partita No. 2, Re minör, BWV 1004 - Chaconne / Schubert: Impromptu Si bemol Majör, Op. 142, No. 3/ Beethoven: Sonat, La bemol Majör, Op. 110 // Chopin: Barcarolle, Fa diyez Majör, Op. 60 / Chopin: Impromptu, Fa diyez Majör, Op. 36 / Szymanowski: Bir Leh Teması Üstüne Çeşitlemeler Op. 10.
12 Kasım - MELEKLERİN TROMPETİ
Howard Rowntree (trompet) ve Terence Charlston (org) J. Clarke: Sahne Süiti / J. S. Bach: Prelüd, Mi bemol Majör, BWV 552 / Neruda: Trompet Konçertosu, Mi bemol Majör // Vivaldi: Konçerto, La Majör, Op. 3, No. 5 / Copland: Quite City / Karg-Elert: İki Koral Doğaçlama, Op. 65, No. 5 & 59/ Handel: Trompet ve Org Süiti.
19 Kasım - SCHUBERT GECESİ
Camerata Salzburg Solistleri SCHUBERT GECESİ: 5 Alman Dansı / "Kurumuş Çiçekler" (flüt ve yaylılar uyarlaması) / Kuvartet Bölümü, Do Majör // Yaylı Çalgılar Üçlüsü, Si Majör, D471 - Allegro / Senfoni No. 5.
21 Kasım (Cuma) - KORONUN TILSIMI
Laurenscantorij ("St. Lawrence Church Choir") Şef: Wiecher Mandemaker Frank Martin: Çift Koro için Missa // J. S. Bach: 2 Motet (BWV 230 ve 28/2a).
26 Kasım - BARIŞ İÇİN MÜZİK
Barış İçin Müzik Çocukları Yaylı Çalgılar Orkestrası // Brass Band

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YAYINEVİ’NDEN YENİ ÇIKANLAR

Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi Kasım ayında iki yeni eseri kitapseverlerin beğenisine sunuyor.
Türkçeye çevirisi Ferit Burak Aydar tarafından yapılan ve Francisco J. Ayala tarafından kaleme alınan Ben Maymun muyum? Evrim Hakkında Altı Büyük Soru başlıklı Kasım ayının ilk kitabında genetikçi ve evrimci olan Francisco J. Ayala, insanlar da dahil bütün organizmaların kendilerinden çok farklı atalardan evrildiği olgusunu altı temel soruya verdiği yanıtla ortaya koyuyor: Ben Maymun muyum? Evrim neden bir kuramdır? DNA nedir? Bütün bilimciler evrimi kabul ediyor mu? Yaşam nasıl başladı? Hem evrime hem de Tanrıya inanmak mümkün müdür?
Türkçeye çevirisi Mehmet Doğan tarafından yapılan ve Stuart Firestein tarafından kaleme alınan Kasım ayının ikinci kitabı Cehalet: Bilimi İleri Taşıyan Güç başlığını taşıyor. Gerçekliğe şurasından burasından göz attıkça, içinde yaşadığımız karanlığın derinliğini, cehaletimizin büyüklüğünü daha iyi anlıyoruz. Ama bu durumdan niye keyif almayalım ki, diye soran Stuart Firestein'e göre bilim, olgular ve kurallardan ibaret değildir; bilim karanlık odalarda siyah kediler aramaktır. Bilim cehaletten itici güç olarak faydalanır; bize sorularla düşünmeyi, cehaleti yönetmeyi öğretir.

Geçen Ayın Etkinliklerinden Seçmeler

HIGHER EDUCATION AND GLOBALIZATION CONFERENCE

Boğaziçi Üniversitesi ve Foreign Policy Association'ın (Dış Politika Derneği) işbirliği ile yükseköğretimin, küreselleşme ile birlikte karşılaştığı yeni fırsatlar ve tehditleri tartışmak üzere düzenlenen "Higher Education and Globalization" konferansı 13 Ekim Pazartesi günü Rektörlük Konferans Salonu'nda yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ve Foreign Policy Association (Dış Politika Derneği) Başkanı Noel Lateef'in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta uluslararası birçok fikir lideri bir araya geldi. Açılış konuşmasını New York Üniversitesi Rektörü John Sexton'ın yaptığı "Higher Education and Globalization" Konferansı'nda, NASDAQ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meyer 'Sandy' Frucher ve Monterey Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Rektörü Sunder Ramaswamy de küreselleşmenin üniversitelere etkisi konusunda sunum yaptı.

IRAQ IN CRISIS

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen etkinlik çerçevesinde İstanbul'a gelen Deakin Üniversitesi Ortadoğu uzmanı öğretim üyesi Dr. Benjamin Ishakhan, 10 Ekim Cuma günü Güney Kampüs Demir Demirgil Salonu'nda yaptığı "Iraq in Crisis" başlıklı konuşmasında Ortadoğu'da yaşanan politik krizi ve Kobani çıkmazını Türkiye açısından değerlendirdi.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖDÜLLERİ

Boğaziçi Üniversitesi Ödülleri 14 Ekim Salı günü Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Düzenlenen törende Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü ve Boğaziçi Üniversitesi Vakfı Araştırmada Üstün Başarı Ödülleri'ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi mensuplarına ödülleri takdim edildi. 2013 Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü Prof. Dr. Zafer Toprak'a sunulurken; 2014 Aptullah Kuran Üstün Hizmet Ödülü Prof. Dr. Üstün Ergüder'e, Boğaziçi Üniversitesi Üstün Hizmet Ödülü Dr. Sevgi Kesim'e verildi. Boğaziçi Üniversitesi Vakfı Araştırmada Üstün Başarı Ödülleri ise Prof. Dr. Ali Kaya, Prof. Dr. Işıl Balcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı, Doç. Dr. Gülcan Erçetin, Prof. Dr. Nadir Özbek ve Doç. Dr. Ceyhun Elgin'e verildi.

DIGITAL ANALYTICS SUMMIT


Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen "Digital Analytics Summit" 10 Ekim Cuma günü Güney Kampüs Albert Long Hall'da yapıldı. Dijital pazarlamada ölçümlemenin, içerik ve yeni teknolojiler kadar önem kazandığı günümüzde, sektör çalışanlarını ve akademisyenleri biraraya getiren zirvenin önemli konuklarından Dr. V. Kumar yaptığı 'What Matters in Social Media and Digital Marketing' başlıklı konuşmasında; sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda başarılı bir marka olmanın ipuçlarını verdi.

MEDYADA AYRIMCILIK VE NEFRET: SOSYAL MEDYA, FARKLILIKLARIN TEMSİLİ VE AYRIMCILIKLA MÜCADELE


Hrant Dink Vakfı ile Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen "Medyada Ayrımcılık ve Nefret: Sosyal medya, farklılıkların temsili ve ayrımcılıkla mücadele" başlıklı panel 23 Ekim Perşembe günü Güney Kampüs Demir Demirgil Salonu'nda yapıldı. İdil Engindeniz'in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansa The International Network Against CyberHate ve Magenta Foundation'ın kurucularından Ronald Eissens (telekonferans yöntemiyle) ve The National University of Ireland Maynooth, Medya Çalışmaları bölümünden Dr. Gavan Titley konuşmacı olarak katıldı.

SOMA'YI HATIRLAMAK: HAKİKAT, ADALET, MÜCADELE SEMPOZYUMU

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, öğrencileri ve çalışanlarının bir araya gelerek oluşturduğu Boğaziçi Üniversitesi Soma Dayanışması'nın, Soma'yı konuşmak, anlamak ve anlatmak için düzenlediği "Soma'yı Hatırlamak: Hakikat, Adalet, Mücadele" sempozyumu 24-25 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi.
Güney Kampüs Demir Demirgil Salonu ve Rektörlük Konferans Salonu'nda yapılan sempozyumda, Boğaziçi Soma Dayanışması'nın 13 Mayıs 2014'te Soma'da yaşanan maden faciasından bugüne kadar düzenlediği atölye çalışmalarına ve bölgedeki işçiler, aileler, sendikalar ve mühendislerle gerçekleştirilen görüşmelerde edinilen bilgilendirmelere dayanan rapor çerçevesinde taşeronlaşma, sendika, tarım alanındaki dönüşüm, madende çalışma koşulları ve yangının oluşma ve akabindeki kurtarma çalışmalarının analizi, hukuki alandaki engeller, facia sonrası kadınların yaşadıkları sorunlar ve eğitim konuları tartışıldı.

TEB-FODER İŞBİRLİĞİ İLE 2. FİNANSAL OKURYAZARLIK VE ERİŞİM ZİRVESİ

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Finansal Okuryazarlık ve Erişimi Derneği (FODER) işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi ev sahiplğinde düzenlenen 2. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Zirvesi 27 Ekim Pazartesi günü Albert Long Hall'da yapıldı.
Türkiye'de finansal okuryazarlık konusunda ortak bilinç ve gündem yaratmayı amaçlayan zirve kamu, özel sektör, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve dünya çapında konuk konuşmacıları buluşturdu.

IP 2014 - IV ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELERDE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI YÖNETİMİ

Boğaziçi Üniversitesi, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO), Türk Patent Enstitüsü (TPE), TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojileri Araştırma Merkezi işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen "IP 2014- IV Uluslararası Üniversitelerde Fikri Mülkiyet Hakları Yönetimi" başlıklı konferans 30-31 Ekim tarihlerinde Albert Long Hall'da yapıldı.

HAMDİ ULUKAYA, YENİ NESİL GİRİŞİMCİLİK’İ ANLATTI

Chobani Yoğurtları'nın CEO'su girişimci Hamdi Ulukaya 31 Ekim Cuma günü Rektörlük Konferans Salonu'nda Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nün davetlisi olarak "Yeni Nesil Girişimcilik ve İnovasyon" temalı konuşma yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi - Mezunlarla İlişkiler Ofisi
Bu uygulama ve tasarım BÜ BİM / Web Birimi tarafından hazırlanmıştır.